BIELKOVINY

01.01.2018

Najdôležitejšou makroživinou sú proteíny.

  • Sú jedným z 3 kľúčových živín pre náš organizmus.
  • Sú pre náš život nenahraditeľné.
  • Tvoria súčasť každej bunky v tele, preto sú dôležité pre rast a obnovu zdravých buniek
  • Sú základným stavebným materiálom pre naše telo.

Prečo je proteín taký doležitý?

  • vytvára, buduje a regeneruje tkanivá
  • má vplyv na kožu a ďalšie orgány
  • ovplyvňuje fungovanie mozgu
  • podieľa sa a prispieva k udržaniu zdravých kostí
  • vyživuje, podporuje a tvorí rast svalov a šliach, budovanie svalovej hmoty
  • pôsobí ako enzým a hormón.

Dodáva nášmu telu aj určité množstvo energie po svojom rozložení.

Hlavným zdrojom energie sú sacharidy a tuky (17 kJ = 4 kcal z 1 g)

V krízových situáciách (k čomu sa radí aj nezdravé chudnutie) často poskytujú bielkoviny nevyhnutné kalórie potrebné pre fungovanie organizmu.

Pri konzumácii bielkovín dochádza k naštartovaniu metabolizmu (látková premena).

Dochádza k vyššej spotrebe energie (kalórií), pretože svaly fungujú ako spaľovňa tuu, aj keď sme v kľude. Čiže, aby sme svaly vybudovali, tak ku konzumácii bielkovín potrebujeme ešte cvičiť, mať pohyb, fyzickú aktivitu.

Koľko proteínu potrebujeme?

Všeobecne platí, že dospelý človek potrebuje priemerne 1 - 1,5 g na 1 kg váhy (hmotnosti) denne. Športovec priemerne 1,5 - 3 g. Je to veľmi všeobecné hľadisko, ktoré nezohľadňuje podiel svalovej hmoty. Zvýšenú potrebu proteínu majú deti a tehotné ženy, ľudia vyššieho vzrastu, muži viac ako ženy. Vyššie množstvo proteínu potrebujeme, keď cvičíme, športujeme, aby sa nám mohla budovať svalová hmota.

V akých situáciách potrebujeme navýšiť priemernú spotrebu proteínu?

Zvýšené množstvo proteínu je potrebné telu dodať

  • pokiaľ máme v tele zápalový proces, aby organizmus mohol vyrábať protilátky
  • keď máme zvýšenú fyzickú námahu, aby svaly mohli ľahšie regenerovať a predišli sme poškodeniu svalovej hmoty
  • keď potrebujeme stratiť nadváhu, preto, aby sme ochránili (nestrácali) svalovú hmotu, aby sme urýchlili metabolizmus, pretože dostatočne vybudované svaly majú schopnosť spaľovať kalórie
  • keď máme dostatok bielkovín, tak nemáme po nich skoro hlad, pretože majú väčší sýtiaci efekt (tzv. nás nenaháňa mlsná, takže aj zdravšie jeme) a príjemnejšie sa zhadzuje nadváha. Spomaľujú rýchlosť vstrebávania sacharidov - znižujú glykemický index jedla.

Pokiaľ nášmu organizmu nedodávame dostatočné množstvo proteínu v strave, je nútený ho získavať zo svalov a ďalších orgánov a telo nadmerne chudne.

Existuje rovnica: nedostatok proteínu = zlá kondícia organizmu.

Zdroje proteínov sú rastliny a živočíchy.

Výhodou živočíšnych je, že obsahujú aminokyseliny, ktoré si naše telo nedokáže samé vyrobiť. Hovorí sa im kompletné alebo plnohodnotné. Pri ich náročnom štiepení sa organizmus však vyčerpáva a vzniká mnoho odpadových látok (najmä kyselina mliečna, fosforečná, dusíčnany...), dochádza k preťaženiu tráviaceho systému. Prvými príznakmi je zápcha a hnačka. Môže dochádzať k úbytku vápnika, horčíka, zinku. Súčasne vzniká látka zvaná amyloid, ktorá sa ukladá v tkanivách a vedie k postupnej degenerácii.

Príliš mnoho živočíšnych bielkovín v strave vedie ku vzniku žlčníkových a obličkových kameňov, k odvápneniu kostí. Nehovoriac o prijímaní antibiotík, pesticídov, stresových hormónov pri zabíjaní zvierat.

Obrovskou nevýhodou je, že živočíšne bielkoviny obsahujú veľké množstvo tuku a s každým gramom proteínu v mäse prijímame zároveň 1,2 g tuku.

Keď konzumujeme živočíšne bielkoviny, tak radšej také, ktoré majú nižšie % tuku (chudé mäso, ryby, vajcia, bielky, netučné syry). Živočíšne bielkoviny by mali tvoriť maximálne 25-30% bielkovín a rastlinných 70-75% denného príjmu.

Rastlinné bielkoviny sú ľahko stráviteľné, sú takmer bez tuku, dostávame z nich aj celý rad vitamínov, minerálov a vlákniny. Nevýhodou je, že sú nekompletné, okrem sóje. Preto potrebujeme niekoľko druhov kombinovať spolu napr. strukoviny - hrach, šošovica, fazuľa + orechy, semená...

Príroda nám poskytuje mimoriadnu rastlinu a tou je SÓJA, ktorá je kompletnou bielkovinou.

Sójové bôby, sójové mlieko - výhody

  • je bez cholesterolu
  • pomáha telu uchovávať vápnik
  • znižuje riziko upchávania ciev
  • zabraňuje pôsobeniu voľných radikálov - chráni bunky pred starnutím
  • je ľahko stráviteľná.

Bielkoviny sa neukladajú do zásoby, preto je potrebné ich dodávať pravidelne v strave každý deň, najlepšie ku každému jedlu. Jednorázovo náš organizmus prijme a zabuduje 25 g vlákniny. Doba pokročila a čím ďalej tým viac lekárov už odporúča potravinové doplnky. Dôležité je, aby boli kvalitné a bezpečné. Tu máme možnosť využitia čistých produktov zo sóje.

Sója obsahuje predovšetkým vápnik, horčík, draslík, železo, ktoré pozitívne pôsobí na pamäť a vitamíny skupiny B, dôležité pre správnu funkciu nervového systému.


Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky
Používame cookies, aby sme zaistili správne fungovanie a bezpečnosť našich stránok. Tým vám môžeme poskytnúť tú najlepšiu skúsenosť z ich návštevy.

Pokročilé nastavenia

Tu môžete upraviť svoje preferencie ohľadom cookies. Nasledujúce kategórie môžete povoliť či zakázať a svoj výber uložiť.

Bez nevyhnutných cookies sa neobíde správne a bezpečné fungovanie našich stránok a registračný proces na nich.
Funkčné cookies ukladajú vaše preferencie a prispôsobia podľa nich naše stránky.
Výkonnostné cookies monitorujú výkon našich stránok.
Vďaka marketingovým cookies môžeme merať a analyzovať výkon nášho webu.