Čo sú to zdravé tuky?

28.06.2020

Od diskusných relácií, novinových článkov až po sociálne médiá, všade nájdete rady o tom, kedy pridať alebo ubrať tuk pri varení alebo vo výžive a tieto informácie sa neustále menia. Tieto zmiešané správy v kombinácii s najnovšími trendami stravovania môžu byť pre mnohých  mätúce.

Naše telá potrebujú tuk, aby zostali zdravé. Avšak druhy tukov, ktoré by sme mali do našej stravy zahrnúť a ich zdroje môžu byť rozporuplné. Kľúčom je vedieť, koľko tuku musíte jesť pre optimálne zdravie.

Prečo sú tuky dôležité

Tuky, bielkoviny a uhľohydráty poskytujú energiu meranú ako kalórie. Bez ohľadu na typ nášho tela, naše telo potrebuje tieto kalórie na vykonávanie každodenných aktivít. Pri nadbytočnej spotrebe sa na syntézu tukov a vytvorenie dôležitého ukladania energie používa ďalšia energia. Okrem toho sa tuky nachádzajú vo všetkých našich bunkových membránach a sú potrebné pre celkové fungovanie buniek. Nie všetky potravinové tuky sú rovnaké a niektoré sú zdravšie ako iné  a preto je dôležité nahradiť nezdravé tuky zdravými tukmi, aby sa udržal zdravý kardiovaskulárny systém. Môžeme určite povedať, že tuky sú veľmi dôležitým zdrojom energie a sú kľúčové pre každú bunku tela.

Sila Omega-3 a 6 

Najobľúbenejšie zdravé tuky sú Omega-6 a Omega-3. Podľa súčasných trendov a štúdií vykonaných nielen v Spojených štátoch je zvýšená spotreba Omega-3 prospešná pre naše kardiovaskulárne zdravie a znižuje krvné tuky. Výhody zdravých tukov je možné pozorovať aj v našom mozgu, očiach, srdci, koži a iných systémoch telesných orgánov. Preto strava bohatá na  Omega-3 či už v potravinách ako aj v doplnkoch výživy, je prospešná pre naše zdravie. Na zvýšenie spotreby omega-3 odporúčam jesť viac ovocia, zeleniny a morských plodov, ako sú krevety a losos. V prípade, že nie je možnosť konzumovať ryby v dobrej kvalite, tak radšej  doplnky Omega-3.

Cenné vitamíny a minerály

Vitamíny a minerály sú prospešné pre naše zdravie a zvlášť pre vývoj detí. Nie každý z nás ich však konzumuje dosť. Vitamín D je jedným z najdôležitejších vitamínov, pretože je kľúčom k dobrému zdraviu kostí a posilňuje náš imunitný systém a svaly.

Vitamín D je vitamín rozpustný v tukoch, čo znamená, že sa vstrebáva v tukoch a ukladá sa do telových tkanív. Naši predkovia po mnoho generácií získavali vitamín D z prostredia a potravín. Dnes sa to radikálne zmenilo, pretože ľudia netrávia veľa času vonku.

To sa deje aj s horčíkom. Minerál, ktorý je dôležitý, pretože sa podieľa na viac ako 300 rôznych chemických reakciách v ľudskom tele. Tento minerál je prítomný na celej našej planéte, v skalách a vode pochádzajúcej z prameňov alebo riek. Pred rokmi bol horčík v prírodnej vode. Voda v riekach i moriach  je dnes znečistená. Úprava vody dnes poskytuje odlišné minerálne zloženie, v niektorých prípadoch bez dostatočného množstva horčíka. Doplnky výživy môžu tiež pomôcť s príjmom horčíka. Cvičebné a športové výživové produkty, ako je Herbalife24® CR7 Drive, schválené futbalovou hviezdou sponzorovanou spoločnosťou Herbalife Nutrition Cristiano Ronaldo, dodávajú horčík, ktorý je jedným z elektrolytov v tele, ktorý udržuje fungovanie svalov, nervov i trávenia. To je jeden z dôvodov, prečo športovci a športové typy ľudí používajú tieto druhy výrobkov.

Avokádo

obsahuje mononenasýtený tuk nazývaný kyselina olejová, ktorá je rovnakou mastnou kyselinou ako v olivovom oleji a je spojená s rôznymi zdravotnými výhodami. Je tiež vynikajúcim zdrojom draslíka a obsahujú o 40% viac draslíka ako banány, Je aj dobrý zdroj vlákniny, o ktorom bolo preukázané, že znižuje hladinu LDL cholesterolu a triglyceridov, zatiaľ čo zvyšuje hladinu HDL ("dobrého") cholesterolu.

Tmavá čokoláda 

s najmenej 70% kakaa má vysoký obsah tuku, vlákniny a obsahuje viac ako 50% odporúčaného denného množstva železa, horčíka, medi a mangánu. Obsahuje tiež antioxidanty, ktoré znižujú krvný tlak a chránia LDL cholesterol v krvi pred oxidáciou.

Celé vajcia 

majú vysoký obsah cholesterolu a tukov a sú jednými z najkoncentrovanejších potravín na planéte. Sú plné vitamínov a minerálov a obsahujú takmer všetky potrebné živiny vrátane bielkovín - najdôležitejšia živina na chudnutie a cholín, dôležitá živina v mozgu.

Mastné ryby, ako je losos, pstruh, makrela, sardinky a sleď, 

sú plné zdravých omega-3 mastných kyselín, vysoko kvalitných bielkovín a ďalších dôležitých živín.

Orechy 

majú vysoký obsah tukov a vlákniny a sú dobrým rastlinným zdrojom bielkovín, vitamínu E a horčíka. Medzi zdravé orechy patria okrem iného mandle, vlašské orechy, makadamové orechy.

Uvedené zdroje tukov sú najzdravšími druhmi, ktoré by sme mali prijímať v každodennom strave aspoň v primeranom množstve.


Ing. Andrea Svinčiak

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky
Používame cookies, aby sme zaistili správne fungovanie a bezpečnosť našich stránok. Tým vám môžeme poskytnúť tú najlepšiu skúsenosť z ich návštevy.

Pokročilé nastavenia

Tu môžete upraviť svoje preferencie ohľadom cookies. Nasledujúce kategórie môžete povoliť či zakázať a svoj výber uložiť.

Bez nevyhnutných cookies sa neobíde správne a bezpečné fungovanie našich stránok a registračný proces na nich.
Funkčné cookies ukladajú vaše preferencie a prispôsobia podľa nich naše stránky.
Výkonnostné cookies monitorujú výkon našich stránok.
Vďaka marketingovým cookies môžeme merať a analyzovať výkon nášho webu.