LIEČIVÉ ČAJE - RUŽA ŠÍPOVÁ "Šípka" (Rosa canina)
V starovekej gréckej aj rímskej mytológii sú ruže ťažké spojené s láskou a krásou. Ako také sú ruže obľúbeným symbolom.
Archeologické nálezy potvrdili, že spolu s černicami sa šípky jedli už 2000 rokov pred Kristom. Údajne je nazývaná ako psia ruža kvôli presvedčeniu, že korene by sa mali použiť, ak ich pohryzie besný pes, táto ruža má aj mnoho iných mien. Často sa nazýva "divá ruža", ale môže sa zamieňať s inými podobne vyzerajúcimi druhmi. Pichľavá povaha rastliny tiež prepožičala jej pomenovanie čečina a čačina.
Zatiaľ čo pomaranče a citróny sú dobre známe pre svoj obsah vitamínu C, šípky sú prírodnou alternatívou, ktorá sa v minulosti používala na liečbu skorbutu. Z jesenných bokov sa dá pripraviť sladké a pikantné pyré alebo sirup. Ďalšie hlásené medicínske použitie šípkového sirupu zahŕňajú ako diuretikum a liečbu úplavice a dny. Šípky sú "falošným ovocím", ktoré zostane po odumretí kvetu a chĺpky vo vnútri bokov sa dajú použiť na výrobu svrbiaceho prášku.

Aké sú účinky ruže šípovej ?
Šípkový čaj je jeden z najobľúbenejších bylinkových čajov. Vzhľadom na vysoký obsah vitamínu C sa odporúča na celkové posilnenie organizmu. Posobí mierne močopudne, možno ho teda využiť pri zápalových ochoreniach orgánov vylučovacej sústavy alebo pri obličkových či močových kameňoch. Znižuje krvácavosť. Vďaka miernemu preháňavému učinku pomáha proti zápche. Čaj z korunných lupienkov údajne uľavuje od žalúdkových kŕčov. Ako posilnujúci prostriedok sa odporúča aj šípkový "likér".
Kďe sa vyskytuje ruža šípová ?
Druh je rozšírený takmer v celej Európe s výnimkou najsevernerších oblastí, zasahuje aj do severozápadnej Afriky, Malej a Strednej Azie a na Kanárske ostrovy. U nás ho hojne nájdeme v nížinách, vzácnejšie v horách. Ako burina sa rozrastá v okolí ľudských sídiel, rastie na suchých slnečných stanovyštiach, na svahoch, skalách, medziach, na okraji polí a lesov, pozdĺž ciest.
Čo, Kedy a Ako zbierame
Od septembra do októbra za slnečného suchého počasia zbierame celé naprezreté šípky. Sušíme čo najrýchlejšie, preto sa odporúča umelé sušenie pri teplote od 60 do 80 °C, vyššie teploty alebo zdĺhavé sušenie podstatne znižujú obsah vitamínu C. Postláčaním šípok sušenie urýchlime. "Droga" si udrží učinnosť rok.
RECEPT Šípkový čaj
Prísady:
25 g šípok, 0,6 l vody
Sušené šípky večer podrvíme, zalejeme 0,6 l studenej vody a lúhujeme do rána. Ráno macerát prihrejeme na 60 až 80 °C (nevaríme), teplý predcedíme a nalejeme do termosky. Pijeme počas dňa v šiestich dávkach po 1 dcl. Nápoj si uchová obsah vitamínu C, celkovo posilňuje látkovú premenu. Môže sa užívať dlhodobo, ale častému užívaniu by sa mali vyhýbať osoby so zvýšenou zrážanlivosťou krvi.
© Alex Filip Svinčiak, spracoval z odbornej literatúry, február 2022