LIEČIVÉ ČAJE - ZEMEŽLČ MENŠIA (Centaurium erythraea)
Máte problémy so žlčníkom, pečeňou alebo trávením? Vyskúšajte túto, síce jemne vyzerajúcu, ale veľmi účinnú bylinku.
Účinky
Horké látky zemežlče podporujú tvorbu žalúdočných štiav, zlepšujú trávenie a črevnú peristatiku, zabraňujú prekysľovaniu žalúdka a páleniu záhy. Podporujú činnosť pečene tvorbou a vylučovaním žlče. Celkovo čistia žlčník a žlčové cesty.

Zemežlč napomáha látkovej premene. Odporúča sa pri cukrovke ako súčasť diabetických čajových zmesí. Uplatňuje sa pri rekonvalescencii a v geriatrii, pretože tonizuje a posilňuje organizmus. Je významnou súčasťou bylinkového základu žalúdočných likérov.
Zápar z jednej lyžičky zemežlče na štvrť litra vody pijeme ráno a večer pred jedlom.
Upozornenie!
Predávkovanie v "drogou" vyvoláva pocit nechutenstva až dávenie. Zemežlč nemožno odporúčať dojčiacim ženám, pretože jej horkosť prechádza do materského mlieka a dieťa ho potom odmieta piť. Nie je veľmi vhodná ani v pediatrii.
Výskyt
Druh je pôvodný v Európe, v časti Ázie, v severozápadnej Afrike a na Azorách. Prenesený bol aj do Južnej Ameriky. U nás sa vyskytuje roztrúsene, najčastejšie v teplých nížinách a pahorkatinách. Dobre sa mu darí v hustom trávnom poraste a na obnažených minerálnych pôdach, napr. pozdĺž ciest, na čistinách či suchých stráňach.
Čo, kedy a ako zbierame
Na začiatku kvitnutia v júni až v auguste zbierame celé rastliny nízko nad zemou, pričom dbáme, aby na lokalite zostal dostatok rastlín na vytvorenie semien na ďalšiu sezónu. Môžeme ich nechať zvädnúť na slnku a potom usušiť v tenkej vrstve v tieni v teplote 40 °C. Drogu občas obrátime, aby sa lepšie presušila.
Recept proti prekysleniu žalúdka

Zmiešajte vo väčšej nádobe:
15 g zemežlče
15 g paliny
15 g malinových listov
15 g rumančeka
8 g zázvoru
100 ml vody
Jednu kávovú lyžičku zmesi zalejeme studenou vodou, uvedieme do varu a 10-15 minút varíme a miernom plameni. Odstavíme a prikryté lúhujeme ešte 10 minút. Precedíme a vypijeme nalačno. Čaj lieči zápaly žalúdka a tráviace ťažkosti spôsobené kvasením a prekyslením. Celkovo posilňuje žalúdok a zlepšuje trávenie.
© Z literatúry spracoval : Alex Filip Svinčiak, www.viacenergieprezivot.sk, február 2022
© Marian Svinčiak, www.viacenergieprezivot.sk, február 2022