MIKROŽIVINY VO VÝŽIVE

01.01.2018

Mikroživiny sú neviditeľnou súčasťou potravy. Dnes to vyzerá tak, že všade máme množstvo tovaru a teda máme dostatočne pestrú stravu, ktorá obsahuje dostatok vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Môžeme ich nazvať ako tzv. katalyzátory zdravia, ktoré pomáhajú nášmu telu harmonizovať metabolické procesy, čiže látkovú premenu. Keď sa pozrieme do nákupných košíkov väčšiny ľudí v hyper či supermarketoch, vidíme predpripravené potraviny (procesované potraviny), na každom kroku máme fast foody a jedlá majú vysokú trvanlivosť.Zdá sa to ako veľký pokrok vo vývoji výživy. Aká je však pravda?

Z nadbytku potravín stláča konkurencia ceny dolu, na trh sa dostávajú lacné náhrady živín, viac sú výrobcovia zameraní na chuť, vzhľad a trvanlivosť a do jedla sú dodávané tuky, cukry, chemické látky, ktoré sú zabalené v lákavých obaloch. Potraviny sú mŕtve, odtrhnuté od prírody, obsahujú mnnožstvo cudzorodých látok, ktoré zanášajú po konzumácii telo a orgány odpadom.

Výsledkom je celkové zhoršovanie zdravia svetovej populácie, nedostatok životnej energie a vitality, narastá nadváha, obezita, cukrovka, nádorové ochorenia a mnoho mladých ľudí predčasne umiera na záhadné choroby, ktoré ani nevedia pomenovať. Už deti získavajú chronické ochorenia, zvyšujú sa výdaje na zdravotnú starostlivosť a to je výsledkom podvýživy (malnutrície). 60% svetovej populácie je súčasťou epidémie obezity.

Zdá sa, že podvyživení ľudia neexistujú, keď sa pozrieme okolo seba. Žiaľ, aj nadváha, obezita, nadmerná chudosť, anorexia či choroby sú práve výsledkom podvýživy - nedostatku živín.

Naše telo denne potrebuje cca 90 živín - látok ako sú vitamíny, minerály, stopové prvky, fytonutrienty, tkanivové soli, enzýmy. Kvalita potravín však je na bode mrazu.

Ovocie a zelenina sú dovážané zďaleka, mnohokrát sú odtrhnuté ešte pred dozretím, takže sa nechávajú dozrievať umelo, v pôde chýbajú minerály, nemajú prirodzenú ochranu ani antioxidanty, obsahujú pesticídy a sú plné chémie. V kostiach dnešného človeka je 5000 krát viac olova ako za doby faraónov. Dýchame kadmium z farieb, cigariet, bateriek, amalgám máme v zubných výplniach, ortuť a hliník je v očkovacích vakcínach, hliník všelikadem, chemtrails, výfukové plyny áut.... Čiže životné prostredie ako také je celkovo narušené od začiatku priemyselnej revolúcie. Padá kyslý dážď.

S nedostatkom živín súvisí aj fyzikálna úprava potravín - varenie, pečenie, parenie, ktoré oberajú živé potraviny o živé enzýmy (nad 40 C), ďalej skladovanie, menej jedla, ale kvalitné, vyčerpaná pôda a ročné obdobie. Najviac vitamínov je v čerstvo odtrhnutom ovocí a zelenine.

Čo sa stane, keď telu chýbajú živiny? Je to možné dohnať ďalší deň? Enzýmy sú živí robotníci a pracujú v našom tele pri trávení, vstrebávaní, detoxikácii - metabolizme. Keď chýbajú katalyzátory, pochody v tele prebehnú vychýleným spôsobom, množia sa chyby a výsledkom sú narastajúce zdravotné problémy, predčasné starnutie, skracovanie telomérov, narušenie DNA.

Kvalitné živiny potrebujeme každý deň a keď ich nemáme dostatok v potravinách, potrebujeme ich získať inak napr. z potravinových doplnkov. Dnes je to kontroverzná téma medzi lekármi, vedcami, verejnosťou. Pokiaľ však chceme žiť kvalitný život, pomôcť našim deťom, aby sa zbavili alergií a vplyvov prostredia, či chceme mať viac energie a vitality po celý deň, sú doplnky výživy v dnešnej dobe nevyhnutnosťou. Potrebujeme "živú" stravu v zmysle, že bude obsahovať ŽIVINY.

Vhodná forma vitamínov, ktorú zohľadniť pri výbere doplnkov sú ich vstrebateľnosť, energetická hodnota, vitalita, enzýmy. Existuje Vyhláška č. 352/2009 Z.Z. o doporučenej dennej dávke vitamínov. Žiaľ, tieto dávky sú len na to, aby človeka udržali na nohách, nie aby mal dostatok vitality a energie.

Odporúčanie:

  • •pravidelná detoxikácia, aby sa všetky potrebné živiny dostali do tela tak, ako majú
  • •pravidelná očista pečene a obličiek od toxínov prijímaných zo stravy a z prostredia
  • •postupný prechod na rastlinnú stravu (max 30 % živočíšnych produktov)
  • •prirodzená živá strava 50%-75% čo najpestrejšia
  • •dostatok rastlinných bielkovín pre výstavbu buniek
  • •pohybová aktivita pre správnu metabolizáciu živín
  • •energeticky čisté doplnky stravy na prírodnej báze.

Spôsoby uchovania vitamínov

Spôsob, akým vyberáme skladujeme a pripravujeme ovocie a zeleninu môže mať veľký vplyv na ich kvalitu a pomôže nám získať z ovocia a zeleniny, ktoré konzumujeme, maximum výživovej hodnoty. Pozrime sa na to, akým spôsobom možno živiny v ovocí a zelenine uchovať.

K tomu, aby sme v vocí a zelenine ktoré konzumujeme, zachovali maximum živín je v prvom rade užitočné pochopiť, ako sa tieto živiny môžu stratiť. Časť nutričnej hodnoty ovocia a zeleniny sa môže stratiť nesprávnou manipuláciou. K strate živín môže dôjsť tým, že ovocie a zeleninu vystavíme teplu, vzduchu, svetlu a vode. Naopak, krátke varenie na miernu teplotu pomáha živiny zachovať. A v niektorých prípadoch môžu byť živiny v dôsledku toho, ako ich pripravujeme, dokonca pre telo lepšie využiteľné.

Ako nakupovať?

Čo si vybrať? - prvým krokom je vybrať si čo najčerstvejšie ovocie a zeleninu. Nie sú na nich škvrny ani mäkké miesta, sú pevné a majú jasnú, nie matnú farbu. Sú čo najmenej vystavené vzduchu, svetlu a vode.

Kedy nakupovať?

Lepšie je nakupovať sezónne, pretože mimosezónne museli z poľa prejsť dlhú cestu a tým dochádza k strate živín. Ak máte v blízkosti farmársky trh, skúste to využiť. Vo väčšine prípadov sú lepšie lokálne zdroje.

Aj mrazené je dobré! Zachováva si pomerne dobre nutričnú hodnotu - viac živín ako čerstvé - zbierané je zvyčajne v ideálnej zrelosti - vtedy, keď má dostatok živín. Mrazením sa ničia škodlivé baktérie, čiže je bezpečné.

Ako pripravovať?

    • • opláchnuť, nenamáčať
  • • povrch a šupka sú zdroj vitamínov, minerálov a vlákniny
  • • jablká, zemiaky, mrkva, uhorka je lepšie nelúpať, ľuľok a kiwi nemusíme
  • • citrusy majú pikantnú šupku, môžeme ju nastrúhať do šalátov a varenej zeleniny
  • • vnútorná biela šupka citrusov je plná rozpustnej vlákniny
  • • veľa vitamínov je v stonke brokolice, tvrdé jadro ananásu je super
  • • lykopén z uvarených paradajok telo lepšie využije
  • • luteín je lepší z nakrájaného špenátu, kelu a šalátu.

Ako variť?

  • • čo najmenej vody a čo najnižšia teplota
  • • varenie v pare je najlepšie - zachováva B a C vitamíny
  • • rýchle osmahnutie zeleniny na panvici
  • • nutrične zvýši a chutí : k brokolici cesnak, k fazuľkám citronovú kôru, petržlen k mrkve

Na čom variť?

  • nepoužívať mikrovlnnú rúru ani na zohrievanie a už vôbec nie na pečenie či varenie čokohoľvek. Mikrovlnná rúra mení molekulárnu štruktúru jedla a mení našu DNA,
  • ideálne je používať priamy oheň, čo má dnes možnosť len málo ľudí,
  • plynový alebo elektrické horáky a pece sú v poriadku a v podstate je to naideálnejšia možnosť,
  • výhodné je zamraziť alebo nasušiť ovocie na zimu zeleninu je dobré zmraziť, ktorá sa dá alebo zavariť napr. paradajky, lečo, cvikľa, aj keď ten obsah výživných látok pasterizáciou značne klesá.


Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky
Používame cookies, aby sme zaistili správne fungovanie a bezpečnosť našich stránok. Tým vám môžeme poskytnúť tú najlepšiu skúsenosť z ich návštevy.

Pokročilé nastavenia

Tu môžete upraviť svoje preferencie ohľadom cookies. Nasledujúce kategórie môžete povoliť či zakázať a svoj výber uložiť.

Bez nevyhnutných cookies sa neobíde správne a bezpečné fungovanie našich stránok a registračný proces na nich.
Funkčné cookies ukladajú vaše preferencie a prispôsobia podľa nich naše stránky.
Výkonnostné cookies monitorujú výkon našich stránok.
Vďaka marketingovým cookies môžeme merať a analyzovať výkon nášho webu.