VLÁKNINA

01.01.2018


Ďalším dôležitým pomocníkom popri dostatočnom množstve vody pri čistení organizmu je vláknina.

Vláknina je súčasťou ovocia, zeleniny, orechov, semienok, strukovín a obilnín. Neobsahujú ju produkty živočíšneho pôvodu.

Pokiaľ sú črevá veľmi zanesené, telo vstrebá iba 20% z prijatých živín, ostatných až 80% bez úžitku vylúči, kedy hovoríme o tzv. drahej stolici. Pre jej správne fungovanie je potrebné prijať viac tekutín. Vláknina v žalúdku naboptná, žalúdok zaplní a človek má pocit plného žalúdka, čím pri redukcii hmotnosti pomáha prekonávať a tlmiť rôzne chute, zvyšuje sa množstvo pozitívnych baktérií, čím sa zlepšuje mikrobiota. Trávenie aj vstrebávania trvá ľahšie, pretože zlepšuje činnosť čriev. Pri dostatočnej očiste čriev vlákninou od povlaku, nánosov, slizu a dostatočnom pitnom režime sa zlepšuje množstvo vstrebaných živín.

Vláknina je rozpustná, nerozpustná (celulóza) a rezistentný škrob (obsahujú hlavne strukoviny - fazuľa, šošovica, sója)... Má veľmi veľa pozitívnych prínosov pre organizmus. Veľa sa o vláknine v dnešnej dobe hovorí, ale málo ľudí celkom chápe jej úlohu. Denne potrebujeme 25 - 35 g vlákniny. Priemerné množstvo, ktoré je konzumované je cca 17 g. Pomer rozpustnej a nerozpustnej vlákniny optimálne je jeden diel rozpustnej a 3 diely nerozpustnej.

Aké dôležité funkcie plní vláknina?

  • pomáha vylučovaniu toxínov a odpadových látok z organizmu, ktoré sa ukladajú v tukoch
  • urýchľuje priechod potravy organizmom a tým znižuje dobu, ktorou zostáva v tráviacom trakte, čím skracuje dobu pobytu v črevách a jedlo nekvasí
  • udržiava zdravú črevnú mikrobiotu
  • spomaľuje metabolizmus živín
  • viaže vodu a drží ju vnútri tela
  • trávenie a vstrebávanie prebieha ľahšie
  • upravuje rýchlosť priechodu tráveniny tráviacim traktom ako prevencia zápchy a hnačky
  • znižuje riziko civilizačných ochorení
  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi, pretože sa viaže na cholesterol z potravy, pomáha ho odviesť z organizmu a tým znižuje riziko infarktu
  • znižuje zaťaženie ťažkými kovmi
  • znižuje potrebu na vylučovanie inzulínu, pretože hladina cukru v krvi je stabilnejšia
  • znižuje glykemický index a tým aj riziko vzniku cukrovky.


Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky
Používame cookies, aby sme zaistili správne fungovanie a bezpečnosť našich stránok. Tým vám môžeme poskytnúť tú najlepšiu skúsenosť z ich návštevy.

Pokročilé nastavenia

Tu môžete upraviť svoje preferencie ohľadom cookies. Nasledujúce kategórie môžete povoliť či zakázať a svoj výber uložiť.

Bez nevyhnutných cookies sa neobíde správne a bezpečné fungovanie našich stránok a registračný proces na nich.
Funkčné cookies ukladajú vaše preferencie a prispôsobia podľa nich naše stránky.
Výkonnostné cookies monitorujú výkon našich stránok.
Vďaka marketingovým cookies môžeme merať a analyzovať výkon nášho webu.