VLÁKNINA
Ďalším dôležitým pomocníkom popri dostatočnom množstve vody pri čistení organizmu je vláknina.
Vláknina je súčasťou ovocia, zeleniny, orechov, semienok, strukovín a obilnín. Neobsahujú ju produkty živočíšneho pôvodu.
Pokiaľ sú črevá veľmi zanesené, telo vstrebá iba 20% z prijatých živín, ostatných až 80% bez úžitku vylúči, kedy hovoríme o tzv. drahej stolici. Pre jej správne fungovanie je potrebné prijať viac tekutín. Vláknina v žalúdku naboptná, žalúdok zaplní a človek má pocit plného žalúdka, čím pri redukcii hmotnosti pomáha prekonávať a tlmiť rôzne chute, zvyšuje sa množstvo pozitívnych baktérií, čím sa zlepšuje mikrobiota. Trávenie aj vstrebávania trvá ľahšie, pretože zlepšuje činnosť čriev. Pri dostatočnej očiste čriev vlákninou od povlaku, nánosov, slizu a dostatočnom pitnom režime sa zlepšuje množstvo vstrebaných živín.
Vláknina je rozpustná, nerozpustná (celulóza) a rezistentný škrob (obsahujú hlavne strukoviny - fazuľa, šošovica, sója)... Má veľmi veľa pozitívnych prínosov pre organizmus. Veľa sa o vláknine v dnešnej dobe hovorí, ale málo ľudí celkom chápe jej úlohu. Denne potrebujeme 25 - 35 g vlákniny. Priemerné množstvo, ktoré je konzumované je cca 17 g. Pomer rozpustnej a nerozpustnej vlákniny optimálne je jeden diel rozpustnej a 3 diely nerozpustnej.
Aké dôležité funkcie plní vláknina?
- pomáha vylučovaniu toxínov a odpadových látok z organizmu, ktoré sa ukladajú v tukoch
- urýchľuje priechod potravy organizmom a tým znižuje dobu, ktorou zostáva v tráviacom trakte, čím skracuje dobu pobytu v črevách a jedlo nekvasí
- udržiava zdravú črevnú mikrobiotu
- spomaľuje metabolizmus živín
- viaže vodu a drží ju vnútri tela
- trávenie a vstrebávanie prebieha ľahšie
- upravuje rýchlosť priechodu tráveniny tráviacim traktom ako prevencia zápchy a hnačky
- znižuje riziko civilizačných ochorení
- znižuje hladinu cholesterolu v krvi, pretože sa viaže na cholesterol z potravy, pomáha ho odviesť z organizmu a tým znižuje riziko infarktu
- znižuje zaťaženie ťažkými kovmi
- znižuje potrebu na vylučovanie inzulínu, pretože hladina cukru v krvi je stabilnejšia
- znižuje glykemický index a tým aj riziko vzniku cukrovky.